Framgångsrika svenska startups

Den teknologiska utvecklingen har möjliggjort ett stort antal nya innovativa företag. Dessa nystartade företag benämns ofta som startups. De har nyligen förvandlat en skalbar idé till en produkt. De flesta startups är företag inom teknik eller relaterade till digitalisering. De karaktäriseras av hög risk och innovation. Här kan du läsa mer om hur du kan finansiera din startup samt hitta inspiration från framgångsrika svenska startups.

Finansiera din startup
Det går att finansiera startups på olika sätt, bland annat genom banklån, eget kapital eller riskkapital från externa aktörer. Tillgång till kapital är det största problemet för startups eftersom de ofta har ett behov av snabba pengar för att kunna hålla hög tillväxttakt. Många startups tror att de måste ha extern finansiering för att lyckas, men kom ihåg att även små lånesummor kan räcka långt i uppstartsfasen och därför kan det löna sig att ta ett lån. Klockföretaget Daniel Wellington grundades med endast 200 000 kronor i startkapital och några år senare gjorde företaget en miljard i vinter. Grundaren Filip Tysander tog aldrig in något riskkapital vilket innebär att han själv äger hela succébolaget.

Inspirerande startups
Förutom Daniel Wellington, som nu räknas som ett etablerat företag, finns det mängder av startups att inspireras av. KRY och Karma är exempel på inspirerande svenska startups. KRY har en innovativ sjukvårdsapp som möjliggör läkarbesök via mobilen. En läkare kan ge patienter digital rådgivning och diagnostisera symptom och besvär som inte kräver en fysisk undersökning. Karma är en startup vars syfte är att rädda mat och minska matsvinnet. Genom att samarbeta med restauranger kan de erbjuda användare rabatterad mat med kort hållbarhetsdatum via sin app.

Add a Comment

mts_point_pro