Framgångsrika startups i Sverige

 

Sverige har förvandlats till något av ett mecka för företagsledare. Då handlar det inte främst om den gamla typen av direktörer. Istället är det unga entreprenörer som väljer att starta upp sina egna företag istället för att ta anställning på ett större företag. Med en startup blir det ofta lättare att välja vilka personer som du vill arbeta med, samtidigt som du kan vara säker på att du får ägna din tid åt en specifik idé. Naturligtvis finns det stora svårigheter med att hitta resurser och finansiering för att få företaget att snurra, men det går att hitta gott om framgångssagor med företag som börjat som startups och arbetat sig uppåt.

1200px-Spotify_HQEn av dessa startups som har fått en fin utvecklingskurva är Yobeeda. Det är en tjänst på nätet som syftar till att föra samman arbetsgivare med arbetare när det kommer till mer kortsiktig sysselsättning. På så sätt fungerar Yobeeda som en sorts arbetsförmedling för arbeten under en kortare period. Idag väljer alltfler unga att frilansa medan andra tvingas till en skakig tillvaro utan fast anställning. Där kan Yobeeda se till att det finns en möjlighet att försörja sig ändå. Varje startup behöver en bra idé för att kunna få spridning och Yobeeda är ett bra exempel på att det går att ta sig långt även utan miljoner i startkapital.

Truecaller är en startup inom en helt annan bransch. Det är nämligen en app vars affärsidé är att användaren ska kunna se vem som ringer – även i de fall där numret saknas i telefonboken. Vem har inte sett numret på displayen och undrat om det är ett viktigt jobbsamtal eller ännu en telefonförsäljare? Med Truecaller går det enklare att veta vem det faktiskt är i andra änden av luren. Det sägs att både Facebook och Google rycker i företaget och vill investera. Än har de inte fått upp lönsamheten i företaget, men det lär inte dröja länge innan Truecaller är ett verkligt stort namn på den svenska startuphimlen. Både Yobeeda och Truecaller har svenska grundare och de har banat väg för ännu fler entreprenörer med rötter i Sverige som har fått se att det går att lyckas även utanför de amerikanska storstäderna.

Add a Comment

mts_point_pro