Hur finansieras en startup?

Att finansiera en startup kan gå till på väldigt många olika sätt. Här kommer vi att ta upp några av de vanligaste sätten och titta lite närmare på dem. Vi kommer att diskutera för- och nackdelar med olika sätt att finansiera sitt nystartade företag. Vi kommer också att titta på risker och möjligheter med olika finansieringsmodeller. Den som planerar att starta ett nytt företag har förmodligen en idé som han eller hon tror väldigt starkt på och det gäller att vara klok när man tar beslut om finansieringsfrågor. Det kan stå en dyrt om man gör fel val.

Exempel på sätt att finansiera företaget

Det finns minst sex sätt att finansiera ditt företag. Att investera sina egna pengar i företaget är på många sätt bra. Det svåra kan vara att samla ihop tillräckligt mycket pengar för att det ska räcka till att få igång verksamheten. En nackdel är förstås också att om företaget går dåligt så finns det risk att man förlorar ett kapital som man kunde ha haft roligare eller gjort bättre med. Att låna pengar från banken är en annan variant. Nackdelen är att du behöver betala ränta och om företaget går dåligt kan det blir svårt att betala tillbaka. Fördelen är att du slipper spara ihop pengar på egen hand.

Ytterligare sätt att finansiera företaget

Ett sätt att finansiera en nystartad verksamhet som har blivit väldigt populärt på senare tid är det som kallas för gräsrotsfinansiering eller ”crowdfunding” på engelska. Det går till som så att man presenterar sin idé på nätet och sedan har människor möjlighet att delfinansiera verksamheten om de tror på idén. Som belöning kan de som sponsrar få möjlighet att visa upp sig själva eller sitt företag som en del av verksamheten de varit med och stöttat. Ett annat sätt att finansiera en startup är att ta in riskkapital från riskkapitalister. Det svåra med det kan vara att övertyga riskkapitalisterna om att man har en riktigt bra idé. Men lyckas man väl med det är det en väldigt förmånlig finansieringsform.

Add a Comment

mts_point_pro