Framgångsfaktorerna bakom start-up-boomen

Klarna, iZettle, Kry, Acast, Natural Cycles har du kanske hört talas om? Om inte, så är det hög tid att du gör det nu. Samtliga av dessa företag kan stoltsera med att de bidrar till att sätta Sverige på kartan såväl som att sprida bilden av det svenska tech/startup-undret vidare.

Entreprenörskapstrenden i svenskt näringsliv är stark. Frågan är om den någonsin varit så stark som den är i nuläget – draghjälp får den även framförallt från samhällstrender som ökat intresse bland generation X och Y för att skapa sig ekonomiskt oberoende, och populära tv-program som ”Shark tank” och ”Draknästet”, som ger ambitiösa entreprenörer chansen att komma i kontakt med riskkapital och välbehövliga kontakter.

Många drömmer om det stora genombrottet, om att lyckas. Ändå ökar företagskonkurserna parallellt med att det svenska tech-undret oförtrutet ångar på. Så vilka är egentligen framgångsfaktorerna som skiljer agnarna från vetet? Mod att differentiera sig från konkurrenterna och ta en önskad position, försäljning, testning och konceptutveckling brukar ofta lyftas fram bland experterna som viktiga bakgrundsfaktorer.

Att tidigt i uppstartsprocessen ta hjälp med det man behöver avlastning med är också en viktig aspekt att beakta. Ett dynamiskt nätverk är inte heller att underskatta när expansion och kommunikation ska ske globalt. Många start-ups har sin bas i vår kungliga huvudstad. Inte särskilt konstigt, för letar man efter ett modernt och fräscht coworking space i Stockholm så har staden nämligen mycket intressant att erbjuda. Den initiala kostnaden kan givetvis känna dyr och kanske omotiverad i ett knaggligt uppstartsskede. För ett snabbväxande start-up bolag bör man dock kanske snarare vända på resonemanget och ställa sig frågan om man har råd att inte investera i professionella kontorslokaler? Att hantera viktiga affärsmöten hemma i garaget eller på hemmakontoret i sovrummet skickar inte riktigt de önskvärda signalerna.

Det ska dock poängteras i sammanhanget att långt ifrån alla start-ups befinner sig i situationen att de behöver involvera renodlade riskkapitalister i bolaget för att komma vidare i utvecklingsprocessen. Så kallad ”crowdfunding” har blivit allt vanligare i Sverige och på sajter som till exempel Funded By Me kan intresserade privatpersoner ta del av aktuella briefer från företag som är i behov av kapital.

Ofta handlar det bakomliggande behovet då till exempel om att företaget vill ta in pengar för global expansion, nödvändig produktutveckling och dylika processer. Långt ifrån alla start-ups har siktet inställt på just börsintroduktion. Det ska även noteras att det är få som faktiskt kommer till den fasen att de kan göra ett lönsamt exit i samband med introduktion på börsen.

Drömmarna lever dock kvar hos många, och tur är väl det. Vem vet vilka innovationer vi har att se fram emot härnäst?

Add a Comment

mts_point_pro