Startup-mecka i Åre

Ett litet exportberoende land som Sverige sägs ofta vara i stort behov av innovationer och nya produkter att sälja till utlandet. Kombinerat med att vi knappast är ett låglöneland, kan detta orsaka viss huvudvärk för politiker. Om tillverkningsindustrin inte har det så lätt, vad ska vi då exportera? Många förhoppningar ställs till den så kallade tjänstesektorn och it-branschen. Här finns ju verkligen samtidens innovationer – nya programvaror och lönsamma idéer. Dessa kan vara lika attraktiva att exportera som malm, timmer och kullager. För att vara ett så litet land, har vi turligt nog en förvånansvärt lång erfarenhet av lyckade start-ups. Och fler ska det bli.

Bränsle till framtidens tillväxt

Start-up är ett modernt låneord från engelskan som används för att beskriva ett nystartat företag, som med en intressant idé eller produkt har en ovanligt snabb expansion. Ett slags stjärnskott på innovationsarenan, helt enkelt. Ofta är start-ups idag företag inom it-sektorn, och vi har i Sverige haft ovanlig framgång i det sammanhanget. Ett exempel är Spotify, som formligen exploderat på senare år. En före detta anställd arbetar nu för att Åre ska bli Sveriges nya tech-mecka. Spotify kan sägas ha förutsett it-utvecklingens effekter på musikbranschen, och möjligheterna med streamad musik, så Viklund kan säkerligen vara rätt person att hjälpa Sveriges framtida stjärnskott inom it.

Enorm potential för tillväxt

Samhället blir allt mer datoriserat, och it-sektorn blir ökat integrerad i samtliga aspekter av det moderna livet. Datorer finns nu på platser knappt ens science fiction-författare kunnat drömma om: telefoner, kylskåp och toalettstolar. De till och med styr bilar nuförtiden. Att ligga i framkant inom it-sektorn är således att styra framtiden, och vilken före detta stormakt drömmer inte om en sådan revansch? Dessutom ligger den framtida tillväxten i allt större utsträckning inom it-branschen. I synnerhet för ett land som inte kan konkurrera med låga löner inom produktion och tjänster. Av vilka många, för den delen, ändå kommer att datoriseras inom kort.

Add a Comment

mts_point_pro